Playing Big

pak het grootser aan

Playing Big, het boek van Tara Mohr is wat mij betreft een must have voor iedere vrouw. Als je een “doe het zelf” boek wilt lezen, dan raad ik je deze aan. Als je je onzeker voelt over je werk of een ander gebied in je leven; lees dit boek. Heb je geen idee wat je met je leven aan moet? Tara to the rescue. Heb je een schop onder je billen nodig om in actie te komen? Dit is het boek voor jou. 9200000033418698Ik heb het boek een jaar terug gelezen en realiseerde me dat Tara schrijft over dat wilde wijf waar ik over schreef. Het boek gaat in op hoe je het grootser aan kunt pakken, en niet alleen op het gebied van werk, maar op elk gebied waar je meer wilt doen dan dat je nu doet. Op de één of andere manier vertelt Mohr precies wat ik moet horen. Sommige dingen weet je diep van binnen al wel en is een fijne bevestiging. Andere dingen zijn nieuw en een eye opener.

“Het groots spelen”, klinkt nogal, ja ééh, groot. Voor mij betekent het groots spelen dat je in staat bent om te achterhalen wat je nu echt wilt doen, waar je echt blij van wordt en dan ook het lef hebben om actie te ondernemen en het waar te maken. Het vergt werk en inzet, enig begrip van de dingen, stilte om jezelf eens onder de loep te nemen en er achter te komen wat je dromen en angsten zijn. Het groots spelen is niet alleen voor de carrière tijgers onder ons die het verder willen schoppen. Het gaat niet alleen om werk. Het kan gaan over elk gebied waar jij het grootser aan wilt pakken maar onzeker over bent. Het gaat over je hoofd boven het maïsveld uit te steken, over jezelf kenbaar te maken. Over hoe je jezelf dus niet moet vertellen dat je er misschien nog niet klaar voor bent, of dat anderen het wel niks zullen vinden, dat je nog niet de kwaliteiten bezit die je dan nodig zou hebben. Nee, in plaats daarvan kijk je naar alle dingen die je wél bent en bezit. Je kijkt naar de kwaliteiten en expertise die je wél hebt. Naar hoe leuk het zou zijn en hoeveel voldoening het zou geven als je dat project zou starten, of een nieuwe baan zou zoeken of gewoon een potlood op zou pakken om die eerste tekening te maken of wat het ook maar is dat je zou willen doen. Kortom voor mij gaat het over het wilde wijf lekker het wilde wijf laten zijn, ondanks al je twijfels en angsten.

 

Klinkt dit allemaal wat klef? Ik kan je verzekeren; dat is het niet. In tegendeel, het is allemaal heel praktisch. Wat ik zo fijn vind aan Tara’s boek is dat het niet alleen gaat over de “hou van jezelf” en “als je loslaat heb je twee handen vrij” zaken en het daar dan bij laat. Nee, ze beschrijft ook praktische dingen die je kunt doen om de boel aan te pakken. En ze richt zich op onze maatschappij, de wereld waarin wij leven. Op de dingen en regels die we van jongs af aan hebben mee gekregen en geconditioneerd zijn te geloven.

Wat is me voornamelijk bij gebleven van alle ideeën en adviezen van Tara?

 • De “bezoek je innerlijke mentor” visualisatie. Tara beschrijft een geleide meditatie waarin je op bezoek gaat bij je innerlijke mentor, je toekomstige zelf, als een manier om je eigen wijsheid aan te boren. Het werkt als een tierelier. Al moet ik zeggen dat mijn innerlijke mentor/ toekomstige zelf niet helemaal was zoals ik me had voorgesteld. Volgens Tara is dat juist goed. Dan weet je zeker dat je niet aan het fantaseren bent geslagen maar werkelijk iets wezenlijks tegen bent gekomen. Al vond ik mijn innerlijke mentor lichtelijk verontrustend en tegelijkertijd ook zo bekend… o jee….;-)

 

 • De hele idee dat feedback meer zegt over degene die het geeft dan degene die het ontvangt. Tuurlijk, ergens wist je dat allang, maar een kleine reminder is niet zo verkeerd. Tara beschrijft het op een manier waarop het opeens heel logisch is. Tuurlijk heb je af en toe feedback nodig, maar bedenk je wel dat degene die feedback geeft zijn eigen ideeën over wat belangrijk is en wat niet, meeneemt. En misschien vind jij die dingen helemaal niet zo belangrijk. En dat idee geeft lucht. Dan kun je opeens feedback zien als een mening waar je je voordeel mee kunt doen en niet als een feit of een persoonlijke aanval.

 

 • Vrouwen zijn nu wel goed opgeleid maar staan niet in hun kracht. Deze bleef hangen. Ik denk dat het helemaal waar is. Dat is wat het groots spelen over gaat. Over het vinden en hanteren van die macht over jezelf en wanneer we dit vinden en er naar gaan leven, onszelf worden, onze dromen waar gaan maken en tot ons volle potentieel gaan leven, dan veranderen we de wereld. Ten goede.

 

 • Hoe we ongemerkt ons zwakker voor doen dan we zijn. Bijvoorbeeld als we een mailtje tikken. Vaak zijn we geneigd om zinnen te gebruiken als: “misschien zou ik even langs kunnen komen om één en ander door te spreken?” Woorden en zinnen als “misschien” of “het zou kunnen zij dat” doet ons kleiner voor komen dan we zijn. Vaak schrijven we dit soort dingen uit beleefdheid; we willen niemand voor het blok zetten. Prima, behalve dan dat je jezelf daarmee eigenlijk al van tafel speelt. Mohr geeft duidelijke voorbeelden hoe je én beleefd kunt zijn én je tegelijkertijd niks afdoet aan jouw boodschap. Dit was beslist een eye opener voor mij.

 

 • Dat we (vrouwen) vaak geneigd zijn om te roepen dat we nog net niet genoeg weten om bijvoorbeeld een project te starten of om ergens over te schrijven of wat dan ook. Als we nog die ene cursus volgen of dat boek lezen, dán zijn we er echt aan toe. En ondertussen komt er niks van je mooie droom terecht. In plaats van te bekijken wat je niet weet en dan als conclusie te trekken dat je er beter niet aan kunt beginnen, kun je beter de vraag stellen; ”Wat kan ik al?” en als ik sus en zo niet weet: “Waar kan ik dat leren? / Hoe kan ik dit oplossen?” En vooral niet denken dat je niet gekwalificeerd genoeg bent.

 

 • En als laatste; het vergt inspanning en werk. Je zit niet alleen op je kussentje te mediteren over hoe goddelijk je bent (en dat ben je), je moet natuurlijk ook in actie komen. En dat is dan wel weer spannend…

Meer weten? Je kunt Tara’s website hier vinden: http://www.taramohr.com/

handtekening

4 gedachten over “Playing Big”

 1. Ik heb dit boek meteen op mijn verlanglijst gezet. Echt geschreven op een briefje bij anderen zaken die ik nog graag wil.
  Wat je nu al beschrijft bv over het feedback. Inderdaad een eye opener! Dat geeft mij nu al lucht. Dus…het boek gaat er zeker komen!

  Liefs
  Diana

  1. Hey Diana,

   Ik kan ‘em echt aanraden. Ze schrijft ook heel open en herkenbaar. Van de snotterige huilbuien tot succesverhalen, alles komt erin voor. En dat maakt het wel extra leuk en geloofwaardig. Laat je weten wat je er van vond?

   BB!

 2. Oh dit boek komt zeker op mijn verlanglijstje te staan!
  Ik ben nu al benieuwd naar mijn innerlijke mentor (zou ze net zo fel zijn als mijn innerlijke godin, haha!) en voelde me lichtjes betrapt toen je aangaf dat vrouwen zich vaak zwakker voordoen dan ze zijn. (Check!)

  Misschien kunnen we een Wilde Wijven Leeslijst aan leggen 😀 haha!

  1. Hey Aca,

   Mijn innerlijke mentor was nogal wat wilder dan ik had gedacht. Ik verwachtte een meer opgepoetste versie van mezelf. Ik zat er helemaal naast. 🙂

   De wilde wijven leeslijst, dat wordt nog eens een blogpost. Goed idee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *