Zij die de Waarheid weegt

Zij die de Waarheid weegt is de derde Clanmoeder van de cyclus. Haar maan valt in maart en de kleur die bij haar hoort is bruin. Zij is de Clanmoeder die ons inzicht geeft in de Goddelijke Wet en vertegenwoordigt de verbondenheid tussen de Aardmoeder en de Goddelijke Wet. Zij is de Rechtvaardige Handhaafster van de Rechten van de Mens, de hoedster van Gelijkheid en de Bewaakster van Rechtvaardigheid. Zij oordeelt niet door te straffen, maar leert ons in plaats daarvan de principes van de Goddelijke Wet. Lees “Zij die de Waarheid weegt” verder

Het is kennelijk zo bedoeld

Puur. Rauw. Eerlijk. Drie woorden die het boek “Het is kennelijk zo bedoeld” van Esmeralda Heij samenvatten. De ondertitel luidt: “Een levensverhaal over liefde”. En dat is het.

Esmeralda beschrijft in het boek de gebeurtenissen in haar leven die haar hebben gevormd tot wie ze nu is. Aan de hand van dagboekfragmenten en een flinke dosis zelfanalyse en eerlijkheid neemt ze je mee in haar wereld waar ze op zoek gaat naar de ware liefde.
Ze vertelt over haar huwelijk wat stuk liep, haar onzekerheden over haar lijf, haar (seksuele) avonturen met mannen en vrouwen, haar vriendschappen, de experimenten met drugs, haar pelgrimstocht en de eindeloze dansavonden die ze beleefde. En uiteindelijk komt ze uit bij liefde.

Tijdens ons skypegesprek vertelde Esmeralda over de foto op de cover. Zij in het leer gestoken naast een roze Boeddha. “Ik wilde dat het zou schuren”, zei ze. En dat doet het.
Alhoewel Esmeralda geen blad voor de mond neemt en dingen beschrijft die ik mezelf nog niet zie doen, zoals experimenteren met psychedelische drugs en seksuele escapades, is dat wat ze vertelt toch heel herkenbaar. En dat schuurt. Want hoe is het mogelijk dat iemand die een zo ander pad loopt dan de mijne, en zulke andere ervaringen opdoet, zulke herkenbare observaties, situaties en inzichten beschrijft? Het boek is zo eerlijk geschreven dat je vanzelf gaat kijken naar je eigen leven en jouw eigen ervaringen en opvattingen. Je móet wel. Het is inspirerend om het verhaal van iemand te lezen die worstelt met dezelfde dingen als jijzelf, en die daar haar weg in vindt. Die onverschrokken doorstapt op het pad van haar keuze en gelooft dat ze er zal komen. Die niet bang is om fouten te maken, of juist wel en het dan tóch doet. Die zich niet verontschuldigt voor haar zoektocht en avonturen en die jou open en bloot deelgenoot maakt van alles wat haar dierbaar is.

Tijdens het lezen van het boek schreef ik een brief naar Esmeralda die ik nooit verstuurt heb (moet ik toch eens doen). En omdat dit, denk ik, meer zegt dan alles wat ik nog bij elkaar kan typen, hier een aantal fragmenten.

“Ik wil vooral af van het oordelen, zoals jij ook schreef. De eeuwige strijd om het “goed te doen”. Wat dat dan ook mag zijn. Ik wil het allemaal overboord gooien. En hij (mijn laiverd) gelukkig ook. Ik wil spelen en ontdekken zonder me daar schuldig over te voelen. Zonder te denken: “Oei, dit mag eigenlijk niet”. Hij is daar losser in, gelukkig.
Ik wil mezelf niet langer gevangen houden. Ik wil eruit! Ik weet dat ik al een boel veranderingen heb doorgevoerd, al een boel heb losgelaten, maar ik wil meer. Hoe meer ik loslaat, hoe meer ik besef dat ik een geweldig leven heb en tegelijkertijd nóg meer wil loslaten. Ik zoek de ultieme vrijheid.

(…)

Mijn Wilde Wijf is wild in de zin dat ze zich de pis niet lauw laat maken. Totaal ontspannen met zichzelf en verliefd op zichzelf en het leven. Dat wil ik mijn kinderen ook meegeven, al lukt dat niet altijd even goed. En dat dan ook laten gaan. Het schuldgevoel hierover óók loslaten.
Mijn kinderen leren ’t mij. Onbevangen, wars van hoe het hoort. Spontaan. Verliefd op zichzelf en ’t leven. Zo was ik ook. Zo waren we denk ik allemaal. Maar gaandeweg ben ik dat kwijtgeraakt of heb ik mezelf dat aangepraat of laten aanpraten. En nu pak ik ’t terug en hoop ik met heel mijn hart dat mijn kleintjes het nooit kwijt zullen raken.

Het Wilde Wijf: een vrouw die leeft met een groot open hart en deze ook volgt. Ik interview maandelijks de meest fantastische vrouwen en nu mag ik jouw boek lezen. Ik voel me dankbaar voor zoveel inspiratie en herkenning. En ja, het schuurt hier en daar. En dat is maar goed ook! 😉

 

Ps. Esmeralda heeft mij gevraagd het boek te lezen, maar heeft mij niet gevraagd om dit stuk te schrijven. Dit stuk is uit puur enthousiasme over haar boek tot stand gekomen!

Ben je nieuwsgierig geworden? Je bestelt het boek hier.

Of bekijk de facebookpagina.

Esmeralda runt samen met Anselma Prins het bedrijf Vrouwen met LEF. Via online en offline trainingen stimuleren zij vrouwen om te leven vanuit Liefde met Energie en Focus. Leven vanuit Liefde is voor iedereen mogelijk. Het enige wat je nodig hebt is een gezonde dosis LEF.
Voor meer informatie kijk je op: www.vrouwenmetlef.nl
 

 

 

Zij die de Wijsheid bewaakt

Zij die de Wijsheid bewaakt is de tweede Clanmoeder uit de cyclus en de geschiedschrijfster van alle aardse archieven, hoedster van de Steenbibliotheken, heilige tradities, de herinnering en het Planetair geheugen. Zij leert ons onszelf te ontwikkelen door de waarheid in alle dingen te eren. Je eigen waarheid te eren en de waarheid van een ander. Een ieder beleeft het leven anders, en er zit wijsheid in elk levensverhaal. Ze leert ons hoe we in ieder geloof, ras, iedere stam, cultuur en traditie de waarheid kunnen eren. De kleur die bij Zij die de Wijsheid Bewaakt is grijs. Een neutrale kleur die vriendschap vertegenwoordigt. Zij die de Wijsheid Bewaakt is ook de Moeder van de Vriendschap. Zij leert ons hoe we van elkaar kunnen leren door elkaars perspectief te onderzoeken en elkaars waarheid en onze eigen te eren. We hebben elkaar nodig om tot zelfontwikkeling te komen. Zij vertelt dat iedere levensvorm deel is van het geheel, maar iedere levensvorm ervaart het leven vanuit haar of zijn eigen Heilige gezichtspunt. Lees “Zij die de Wijsheid bewaakt” verder